Archief

  Marieke heeft FTD

  21

  Het nieuwe seizoen van Goede Tijden, Slechte Tijden begint dramatisch voor Marieke de Moor. Sinds haar terugkeer naar Meerdijk heeft Marieke steeds meer moeite met haar geheugen. Na een aantal tests in het ziekenhuis wordt bij Marieke vrijdag 21 september de diagnose FTD gesteld.

  FTD, frontotemporale dementie, is een vorm van dementie, waarbij het voorste gedeelte van de hersenen wordt aangetast. Eén van de meest opvallende kenmerken van frontotemporale dementie is dat deze ziekte al op relatief jonge leeftijd voorkomt.

  FTD begint meestal sluipend; heel geleidelijk gaat een persoon zich anders gedragen dan vroeger. Er kan sprake zijn van apathie, waarbij iemand minder initiatief neemt, minder behoefte heeft aan sociaal contact en minder emoties toont. Daarnaast kan er sprake zijn van ontremming: iemand kan bijvoorbeeld koopwoede ontwikkelen, veel gaan snoepen en ongepaste opmerkingen maken tegen vreemden.

  De levensverwachting bij FTD is gemiddeld zes tot acht jaar na de diagnose. Veel mensen overlijden aan een longontsteking. Dit komt doordat mensen slikstoornissen krijgen wanneer het motorisch deel van de hersenen wordt aangetast.

  Delen

  21 reacties

  Schrijf een reactie!

  1. De tekstschrijvers hebben van de ziekte van Marieke een volkomen verkeerd beeld gegeven. Meer informatie FTD lotgenoten site, Lees aub wat deze ziekte is en wat het voor de omgeving van de FTDer werkelijk betekent. Als jullie echt begaan zijn met het lot van deze menses, stop dan met het deze uiterst kwalijke beeldvorming.

  2. ik ken die ziekte maar al te goed een kennis van ons daar de zoon van had dat ook gekregen op zn 28ste het ging hard achteruit helaas is hij inmiddels overleden op 33 jarig leeftijd

  3. Dat is wel mooi dat ze dit opnemen in de serie. Dit wordt toch vaak gezien als een ouderdoms gebeuren.
   Mag ook wel met B12 tekort. Lijkt heel onschuldig maar heeft grote gevolgen, weet ik uit ervaring. 3 jaar niet kunnen lopen omdat ik niet geloofd werd.

  4. ben benieuwd hoe dit zal gaan!

   als ze het maar niet afraffelen zoals toen met Bianca, die kreeg na haar diagnose ALS nog maar drie weken te leven

   • @Dennis daar dacht ik ook meteen aan! Dat was echt een slechte afraffeling. Hopelijk pakken ze het dit keer beter aan, want het is wel een interessant en zwaar onderwerp.