Rohan Gottschalk GTST

1 jaar GTSTCourant: Het interview met Rohan Gottschalk

by GTSTCourant

GTSTCourant bestaat vandaag 1 jaar! In één jaar tijd heeft GTSTCourant meer dan 300 berichten gepubliceerd. Vandaag zullen de meest uit het oog springende berichten en video’s nogmaals de revue passeren. In dit bericht staat het interview met Rohan Gottschalk centraal.

GTSTCourant had in maart 2016 een exclusief interview met de creative producer van Goede Tijden, Slechte Tijden.

Rohan Gottschalk: “GTST is bijna cultuur”

Rohan Gottschalk is creatief producent bij Goede Tijden, Slechte Tijden. GTSTCourant vroeg naar zijn werkzaamheden als creatief producent.

Over zijn functie als creatief producent vertelt Rohan dat hij inhoudelijk eindverantwoordelijk is voor de serie. “Dat houdt in: regie, acteurs, scripts en kleding. Eigenlijk alles wat je op televisie ziet, daar ben ik eindverantwoordelijk voor”, laat Rohan weten.

De kracht van GTST

Het is een veelgestelde vraag: “Wat is de kracht van GTST?” Volgens Rohan is de herkenbaarheid van GTST erg belangrijk. “Goede Tijden voelt heel erg als je familie of als je buren. Doordat GTST zo lang bestaat worden de personages een soort vrienden van je”, aldus Rohan.

Verhaallijnen

Het bedenken van de verhaallijnen is een creatief proces. Het schrijversteam bestaat uit vijftien personen. Met vier hoofdschrijvers bedenkt Rohan de verhalen. De verhaallijnen worden bedacht door elke week veel te ‘lullen’. Brainstormsessies zijn hierbij erg belangrijk. Rohan is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de verhaallijnen. Verhaallijnen die nu worden bedacht, zijn over driekwart jaar te zien op televisie.

Dip

In 2007 ging het minder met GTST. De kijkcijfers zakten in en de verhaallijnen werden niet meer begrepen door de kijkers. Rohan laat over deze periode weten: “We waren het in die periode een beetje kwijt. Op een gegeven moment bestaat een serie zo lang dat je altijd gekker en groter wil dan dat het vroeger was. Dan bestaat het risico dat je uit de bocht vliegt en je op een gegeven moment denkt dat we maar een UFO moeten laten landen op het dorp om wat nieuws te bedenken.”

Herstel

Laurie Hutzler, een dramateur uit Amerika, werd ingeschakeld om de serie erbovenop te helpen. Rohan: “Wat wij voornamelijk tegen het licht hebben gehouden is de herkenbaarheid van de personages. Dat wij kunnen begrijpen wat onze karakters doen wat ze doen. Dat waren we in die tijd een beetje kwijt. Dat hebben we teruggevonden.” Ook werden de sets aangepast, werd er beter gelet op de belichting en kwamen er meer buitenopnames. Ook werd de serie inhoudelijk lichter. “De verhalen werden lichter, in die periode waren de verhalen nogal donker”, vertelt Rohan.

Publiek

GTST trekt nog altijd een groot publiek. Gemiddeld kijken er 1,6 miljoen kijkers naar de soapserie op RTL4. Rohan: “Goede Tijden heeft een heel groot publiek: heel veel mannen, heel veel vrouwen, heel veel jongeren, heel veel ouderen, hoogopgeleid, laagopgeleid: het is echt heel breed.”

Hij vervolgt: “Soms hebben mensen het idee dat GTST voor lager opgeleiden is, maar dat is echt onzin. Ik spreek zoveel artsen die wij soms bellen voor de research van onze verhalen. Zij zijn groot fan.”

Toekomst

Het lineair televisiekijken neemt af. Kijken on-demand neemt steeds meer toe door platformen als Netflix en Videoland. Rohan is niet bang dat de toekomst van GTST hierdoor in gevaar komt. “Daar ben ik niet bang voor. Ik ben zelf ook een kijker van Netflix en Videoland. We zijn vorig jaar begonnen met de Meerdijk App om de jongere kijker enthousiast te houden en mee te krijgen in het verhaal. Goede Tijden op televisie zal blijven bestaan, dat is het belangrijkste onderdeel. Als men het op Videoland of RTLXL bekijkt, dan maakt dat voor ons niet zoveel uit.”

Of GTST over tien jaar alleen nog meer op Videoland of RTLXL.nl te zien is, weet Rohan niet. “Ik vraag het me af, ik weet het niet. Kijkcijfers worden lager, maar GTST blijft stabiel. Het is zo’n vast moment voor huishoudens om rond 20.00 uur, net zoals het NOS Journaal, voor de televisie te zitten. Het is bijna cultuur. Het is zo’n vast anker. Ik weet niet of dat zomaar zal verdwijnen”, laat hij weten.

Op de vraag of GTST over 25 jaar het 50-jarig jubileum viert, roept Rohan lachend: “Natuurlijk! Met Jette!”


Lees ook:

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Deze website maakt gebruik van cookies. Om verder te gaan op GTSTCourant dient u akkoord te gaan met ons privacy- en cookiebeleid. Akkoord Lees meer

error: Kopiëren is niet toegestaan!