Categorieën
  Archieven
  © GTSTCcourant

  Privacy- en cookiebeleid

  Inge Ipenburg: ‘Ik kan het nog 100 jaar niet doen en nog word ik gezien als Martine Hafkamp’

  4

  Vanaf donderdag 2 maart 2017 is Inge Ipenburg weer te zien als Martine Hafkamp in Goede Tijden, Slechte Tijden. GTSTCourant sprak de actrice over haar verrassende comeback in de langstlopende soap van Nederland.

  Jarenlang riep Ipenburg dat ze de rol van Martine Hafkamp niet meer wilde spelen. Dat was volgens haar ook echt zo. “Dat meende ik oprecht. Echt, voor de volle 100%. Ik ben actrice van beroep, altijd al geweest. Ik ben geen Martine Hafkamp van beroep. Dat vind ik een raar beroep. Ik snap voor heel veel mensen die in de serie blijven en gebleven zijn dat dit anders ligt. Ik vond het eerder lastig dat het heel veel ander werk in de weg stond, omdat ik dit stempeltje maar niet kwijtraak.”

  Ze vervolgt: “Ik ben nu tweeënhalf jaar echt voornamelijk aan het schijven. Mijn droom is altijd acteren en schrijven geweest en het acteren verdween wel erg naar de achtergrond. We wonen in Nederland. Je bent al snel óf schrijver óf acteur. Allebei kan niet. Ergens vaag speelde wel in mijn hoofd dat ik moest uitkijken om mezelf niet helemaal uit de markt te prijzen. Het is nooit zo bewust gedacht, maar toen ik een mail van Rohan (Gottschalk, creative director GTST, red.) kreeg, zei ik tot mijn eigen verbazing niet meteen ‘nee’. Ik dacht: ‘Ik wil nog heel wat mooie, leuke rollen spelen in het theater, in films, voor tv.’ Het is toch idioot om tegen de allerleukste rol op televisie te zeggen: ‘Nou nee, dat doe ik niet!’ En daarbij: ik kan het nog 100 jaar niet doen en nog word ik gezien als Martine Hafkamp. Dat verandert niet.’

  Anonimiteit

  De aarzeling om terug te keren in GTST, lag ook aan de waarde die Inge hecht aan een leven in de anonimiteit. “Dat is de belangrijkste overweging om nog getwijfeld te hebben. Dat is wat ik nu voor 100% opgeef. Als schrijver is het heerlijk om mensen te observeren, zonder dat je zelf geobserveerd wordt. Dat gaat lastig worden de komende periode. Het is een pittige prijs om te betalen. Ik weet dat veel mensen ernaar snakken om beroemd te zijn, maar dat geldt niet voor mij. En ik lever uiteindelijk graag mijn betrekkelijke onzichtbaarheid in om mijn droom te verwezenlijken.”

  Inge is namelijk niet van plan te stoppen met schrijven nu ze binnenkort weer volop aan de slag gaat met acteren. Enthousiast roept ze: “Dat wil ik nooit meer kwijt. Schrijven maakt mij onafhankelijk en dat is te gek.”

  Wraakgevoelens

  Aanstaande maandag begint Inge met haar eerste repetities voor GTST. Eén dag later neemt ze haar eerste scènes op. Op de vraag waar ze het meest naar uitkijkt, laat ze weten: “Het is leuk om dat lijntje met Ludo voort te zetten. Daar waar we geëindigd zijn. De afgelopen twaalf jaar hebben zich op zijn zachtst gezegd bij Martine wel wat wraakgevoelens ontwikkeld. En wat ik heel leuk vind: Martine is altijd heel slecht geweest in het tonen van emotie, van liefde. De kijker ziet dat ze daarmee worstelt. Ze houdt met hart en ziel van haar dochter, maar vindt het lastig dat echt te laten zien. Bang om kwetsbaar te zijn. Dat vind ik heerlijk om te spelen.”

  Ze laat nog weinig los over de inhoud van haar eerste scènes. “Martine is in ieder geval gevonden. Of ze in Rusland gevonden is, dat weet ik niet. Nou ja, ik weet het wel, maar ik zeg het niet. Ze kan ook heel ergens anders vandaan komen. Dat houden we maar even spannend.”

  Edgy

  Inge deed tijdens haar opkomst bij Pont 13 in Amsterdam haar bontjas uit. Deze bontjas had ze ook aan tijdens haar laatste scène van GTST in 2005. Ze wilde hiermee een statement maken: “De productie leek het leuk om terug te komen in diezelfde bontjas en muts, terugkomen zoals ze vertrokken was. Dat vond ik een prima idee, maar ik wilde ze wel graag uitdoen. Ik wilde de Martine van 2004/2005 van mezelf afpellen en de Martine van 2017 laten zien. Martine 2.0. Het is een zakenvrouw van deze tijd. Destijds was Martine van de mooie pakjes, bontjassen, gouden sieraden. Ze is nu een beetje edgy, leuker en geschikter voor de wereld van nu. Ik ben bij mijn kapper ook een hele tijd bezig geweest om die nieuwe look te verzinnen. Het moet iemand van deze tijd zijn, die ook jonge mensen aanspreekt. Niet weer zo’n dame van middelbare leeftijd die er best wel aardig uitziet. Het moet gewoon knallen. Nieuw. Fris.”

  Delen

  4 reacties

  Schrijf een reactie!

  1. Hoop dat Martine (Inge) nu langer in de serie blijft dan 1.5 jaar, Is de beste actrice en supergoed personage. Zou ook leuk zijn dat er een derde “bad” persoon bij komt en Ludo en Martine gedwongen worden op samen te werken.

  2. Ze had weg mogen blijven, alles wat er gaat gebeuren rond Martine en Ludo is een copy van 2004 toen ze ervoor gezorgd had dat ludo alles kwijt raakte, en als de aflevering loopt hoe het nu loopt gebeurt het opnieuw, maar met 1 stap verder, dat Ludo ook zijn familie en gezin kwijt raakt. De schrijvers kunnen niet schrijven en die Gottschalk heeft geen verstand van zaken. Kijkcijfers liggen rond de miljoen, dus ze zijn in paniek. Maar het is altijd van het zelfde, eerst raakt Ludo alles kwijt en neemt daarna weer wraak en raakt Martine weer alles kwijt, kunnen ze niet eens een keer een andere vijand pakken en niet meteen alles kwijt laten raken, er zijn meer manieren om iemand te pakken.

   • Joh peter als het je niet bevalt kijk je toch lekker niet , het is maar een soap hoor , dan ga je maar naar een ander programma kijken er zit al zo weinig sensatie in gtst het is beter dat zij terug komt